Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că UE ar trebui „poate” să evolueze către o uniune „cu mai multe viteze”, deoarece are în vedere integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și țărilor din Balcanii de Vest.
Macron a spus că UE trebuie să se reformeze dacă dorește să integreze noi națiuni și trebuie să construiască un consens cu peste 30 de țări membre. „Riscul este să credem că ne putem mări fără reformă. Pot să mărturisesc că este destul de greu pentru Europa să avanseze pe subiecte sensibile cu 27 de membri. Cu 32 sau 35 de membri, nu va fi deloc mai ușor”, a spus el la reuniunea anuală a ambasadorilor francezi de la Paris.
Președintele francez nu a explicat cum va funcționa această Europă cu mai multe viteze, dar a adăugat că o revizuire a procedurilor UE este necesară pentru ca blocul să își aprofundeze și să-și mențină „atractivitatea”.
Potrivit mai multor oficiali francezi, guvernul lui Macron lucrează la mai multe propuneri pentru o Europă cu mai multe viteze, care ar include crearea de grupuri informale de țări membre care să lucreze pe domenii de politică specifice.
Vom avea nevoie de îndrăzneală, să acceptăm mai multă integrare în unele zone și poate chiar o Europă cu mai multe viteze, a spus Emmanuel Macron.
EN DIRECT | Conférence des Ambassadrices et des Ambassadeurs. Suivez le discours du Président @EmmanuelMacron: https://t.co/GO6Q4QWwLK
— Élysée (@Elysee) August 28, 2023
Recent, atât Ucraina, cât și Moldova au primit statutul de țări candidate la UE în iunie anul trecut, iar mai multe voci cer ca UE să deschidă discuțiile de aderare până la finalul lunii decembrie.
În ciuda semnelor de pe front precum că armata ucraineană avansează mai lent decât se aștepta, Macron și-a reiterat și sprijinul deplin pentru Ucraina.
Rusia nu poate și nu trebuie să câștige. Ar fi sfârșitul oricărei încrederi în dreptul internațional. Ucraina va fi o investiție în ceea ce privește diplomația și resursele în anii următori. Nu ne putem preface că acest efort nu a existat, a spus Macron diplomaților prezenți la întâlnire.
Un mesaj asemănător a venit și din partea Președintelui Cosiliului European, Charles Michel. În discursul său de la Forumul Strategic de la Bled din acest an, Charles Michel, a spus că unele țări precum Ucraina și Moldova ar putea deveni membre UE până în 2030.
Pentru a fi mai puternică, pentru a fi mai sigură, UE trebuie să ne consolideze legăturile și să devină mai puternică (…) De aceea acum este momentul să abordăm provocarea extinderii, a spus șeful Consiliului European.
Michel a spus că „este deschisă o fereastră de oportunitate” nu doar pentru Ucraina și Moldova, ci și pentru ca Bosnia și Georgia să devină viitoare state membre: „Fereastra de oportunitate este deschisă. Trebuie să acţionăm în acest sens şi de aceea liderii UE vor discuta despre extindere la următoarele reuniuni ale Consiliului European. Vom lua o poziţie cu privire la negocierile deschise cu Ucraina şi Moldova şi, de asemenea, mă aştept ca Bosnia Herţegovina şi Georgia să fie din nou pe masă.”
The heart of #enlargement is about the people. About the future of our children.
So we need to make sure we have the hearts of the people with us.#BSF2023 pic.twitter.com/afEiOWZ6WP
— Charles Michel (@CharlesMichel) August 28, 2023
Reamintim că la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene cu șefii de stat și de guverne din Balcanii de Vest, Marcel Ciolacu a atins acest subiect cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-ar fi arătat deschisă, a povestit Victor Negrescu, la Gândul Exclusiv.
Sursa: Twitter/ Elysee/ Charles Michel
CITIȚI ȘI: